Fimme Hanses treedt op 38 jarige leeftijd in het huwelijk met Durkje Lammerts Coldewaayer op 07-01-1766 te Bakhuizen. Dit gebeurde met dispensatie voor een 3e graads verwantschap. Durkje komt zelf uit Hemelum en was van beroep werkvrouw. Fimme was een werkman en arbeider. Hij werkte waarschijnlijk voor anderen, wat hard werken betekende.
In het trouwregister van de R.K.Kerk staat vermeld;
7 januarii inierunt matrimonium Femme Hanses et Dorikjen Lamberts
conjuncti tertio consanguinitatis gradsi obtenta dispentatione
testibuj presentibij Jan Ulkes et Sipke Pieters
Als een arbeider vestigt hij zich eerst in Hogebergen, waar zij vier kinderen krijgen, drie zonen en een dochter. Fimme Hanses en Durkje Lamberts woonden in een dubbel woonhuis op de Hegeburchtsterwei, Hogeburen/Hogebergen. Op die plaats staat nu een boerderij, de St-Oldulphushoeve, nog altijd met een dubbel woonhuis er voor.
Na negen jaar in Hogebergen gewerkt en gewoond te hebben vertrekken zij naar Mirns waar nog eens twee zonen geboren worden. Als Fimme rond 1782 overlijd wonen zij te Harich waar vlak na zijn dood nog een dochter (postuum) wordt geboren. Alle kinderen, op de jongste na, zijn getrouwd en zij nemen allen rond 1811, in de tijd van Napoleon, verschillende achternamen aan.
Het eerste kind, Hans, neemt de naam Hornstra aan. Hij wordt te Hogebergen geboren op 29 oktober 1766. Bij zijn doop was Attje Hanses de meter.
Haar tak gaat terug tot in 1511! Zie het genealogysk jierboek 1999 blz.148
Getuigen bij huwelijk zijn Auke Jotties en Hendrik Knys en Hendrik Os.
Terwijl de tweede zoon, Lambert, de naam Bouma aanneemt. De derde-, Fimme, en de vierde zoon, Jacob, de naam van der Wal en de vijfde zoon, Berend, die visser en herbergier was, nam de naam Nagelhout aan. De jongste dochter nam, heel toepasselijk als jongste, de naam de Jong aan. Zij werkte als naaister, en is niet getrouwd, haar oudere zuster, Jantje, is wel getrouwd met .Frans Annes Jongstra
De twee zonen met de naam van der Wal volgen wij, Sjouke Fimmes en Jacob Fimmes. Omdat men over het algemeen Gereformeerd of Hervormd is in Friesland kan je spreken van een uitzonderlijke situatie in Bakhuizen die overwegend Katholiek was / is. Omdat er geen vervoer was moest je voor kerk bezoek naar de dichts bijzijnde Katholieke plaats lopen. Van Workum ongeveer 10 tot16 km naar Bakhuizen. Vandaar dat men een partner zocht uit eigen omgeving. Hierdoor kwam het regelmatig voor dat achter- /neven en achter- /nichten met elkaar huwden. Daardoor kom je uiteindelijk steeds weer bij dezelfde voorouders uit, nl. Fimme Hanses en Durkje lammerts. Het was in deze tijd geen welvarende periode. Veel ziektes, o.a. de pest, onder de bevolking maar ook bij het vee. Het gebeurde meer dan eens dat meerdere kinderen uit een familie op jonge leeftijd stierven aan de gevolgen hier van.
Sjouke Fimmes onze directe voor vader was een gering boer, ook wel huisman genoemd. Huisman is eigenlijk een klein boertje.